Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δειλά βήματα ανόδου στις ευρωαγορές

Διστακτική άνοδος για ευρωπαϊκούς δείκτες και futures της Wall. Ισχυρά στοιχεία για την Κίνα και ράλι 5% στη Σαγκάη. Τα αποτελέσματα της συνόδου Κορυφής και το θρίλερ στις ΗΠΑ για το δημοσιονομικό γκρεμό.

Διστακτική άνοδο καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να παρακολουθούν εναγωνίως τις διαπραγματεύσεις στις ΗΠΑ για την αποτροπή του δημοσιονομικού γκρεμού.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 ενισχύεται κατά 0,27% στις 7.602 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,06% στις 3.645 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατά 0,19% στις 5.940 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ σημειώνει άνοδο 0,26% στις 8.039 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει κέρδη 0,22% στις 5.627 μονάδες και στο Μιλάνο ο FTSE MIB κινείται υψηλότερα κατά 0,25% στις 15.906 μονάδες.

Ήπια άνοδο καταγράφουν και τα futures των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών της Wall Street.

Νωρίτερα, το χρηματιστήριο της Σαγκάης κατέγραψε ράλι 5% με στήριξη από τα ισχυρά στοιχεία για τον κινεζικό κλάδο μεταποίησης. Ανάλογα στοιχεία αναμένονται και για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με τους Ευρωπαίους ηγέτες πρακτικά να αναβάλουν τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για τον Ιούνιο. Τα μακροοικονομικά στοιχεία για την ευρωζώνη παράλληλα, δεν δίνουν μία αισιόδοξη εικόνα. Ο σύνθετης δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ διαμορφώθηκε στο 47,3, ενώ οι αναλυτές της Markit προβλέπουν ύφεση 0,5% το δ΄ τρίμηνο. Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,2%, ενώ η απασχόληση μειώθηκε κατά 0,2%.

Πέρα από τις εξελίξεις στην ευρωζώνη όμως, η προσοχή των επενδυτών επικεντρώνεται στην Ουάσιγκτον, όπου η συνάντηση του προέδρου Ομπάμα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων κ. Μπένερ, έληξε άκαρπη, χωρίς συμβιβαστική λύση. Απομένουν μόλις 17 ημέρες μέχρι την αυτόματη επιβολή μέτρων 600 δισ. δολ. που – σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ – θα οδηγήσουν σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v